Veelgestelde vragen

Heb je een vraag?

Kijk eerst of je vraag hieronder beantwoord wordt of stel hier je vraag aan de online diëtist.

Hoeveel kilo kan ik per week afvallen?

De meeste mensen willen zo snel mogelijk zo veel mogelijk gewicht verliezen. Er bestaan genoeg diëten die binnen enkele dagen enorme resultaten beloven. Dus waarom kijk je naar de langdurige begeleiding van About Health en niet naar een of ander superdieet? Waarschijnlijk omdat je dat vast al eens geprobeerd hebt en uiteindelijk toch niet je gewenste resultaat hebt bereikt (of het lukt niet om dit vast te houden). Grote kans dat je met een extreem dieet, die je maar enkele weken volhoudt, uiteindelijk weer op je startgewicht (of meer) terecht komt. Langer is vaak ook niet gezond door de onvolwaardige voeding met als gevolg een groter risico op tekorten van belangrijke voedingsstoffen.

Met de langdurige begeleiding van About Health wordt er gestreefd naar een gewichtsafname van ongeveer een halve kilo per week. Dat komt neer op 2 kilo per maand. In het begin kan dit wat meer zijn dan wanneer je al enkele maanden bezig bent. Het resultaat is misschien niet zoveel als andere mogelijkheden, maar als er gekeken wordt naar de resultaten op de lange termijn kun je in een half jaar tijd (+-) 12 kilo blijvend kwijt zijn. Terwijl je in andere gevallen misschien al 3 tot 4 nieuwe pogingen hebt gedaan om snel af te vallen. Daarnaast kun je met deze methode blijven genieten van lekker eten, kun je gewoon meedoen met alle anderen en is er ruimte voor extra’s.

Hoeveel kost een consult als deze niet vergoed wordt?

De diëtist wordt voor 3 uur per kalenderjaar vergoed door de basisverzekering. Als je meer begeleiding wilt van de diëtist of wanneer je een beroep doet op niet vergoede zorg, is het tarief € 15,- per kwartier.

Kan About Health mij ook helpen met een voedselallergie of -intolerantie?

De diëtist is er niet alleen voor het gewicht, ook voor vele andere aandoeningen zoals een voedselallergie of -intolerantie en vragen hierover. De diëtist heeft hierbij juist een hele belangrijke kernrol. Wanneer er sprake is van een allergie en/of intolerantie wordt dat voedingsmiddel (in de meeste gevallen) zo veel mogelijk vermeden. Omdat dit ook voedingsmiddelen kunnen zijn die een belangrijke bijdrage leveren aan essentiële voedingsstoffen kunnen er tekorten ontstaan. De diëtist heeft uitgebreide productkennis en kan je hiermee helpen om toch voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Kan About Health mij ook helpen met een ziekte en/of aandoening?

De diëtist is er niet alleen voor het gewicht, ook voor vele andere aandoeningen, ziekte en/of vragen hierover kunnen gezondere/andere voedingskeuzes je verder helpen.

Denk bijvoorbeeld aan een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte, Diabetes Mellitus, vocht vasthouden, darmklachten, de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa of osteoporose. Of bij vragen over alternatieve voeding, dieetpreparaten, gezonde voeding, mondgezondheid en voeding, ongewenst gewichtsverlies, sport en vegetarische voeding.

Moet je om af te vallen een streng dieet volgen?

Als je gewicht wilt verliezen kun je dit op verschillende manieren doen. Zo reageert ook ieder lichaam anders op de verschillende methodes. Er is dus geen perfecte methode. Je kunt een streng dieet gaan volgen waarmee de kilo’s er ongetwijfeld vanaf vliegen (wel wetend dat deze er achteraf waarschijnlijk net zo snel weer bijkomen). Of je kunt kiezen voor een minder extreme, langdurige voedingsverandering. Minder streng, aansluitend op je eigen wensen en beter resultaat op de lange termijn. Dat is de methode van About Health.

Past de About Health diëtist niet bij jou?

Geen goede connectie met je diëtist? Dat kan altijd. In dat geval verwijs ik je graag door naar andere diëtisten die mogelijk wel beter bij je passen. Het belangrijkste is dat jij wordt geholpen naar een betere gezondheid. Vind hier een diëtist.

Vergoeding bij een medische indicatie

Om in aanmerking te komen voor vergoeding van de zorgverzekeraar dient er sprake te zijn van een medische indicatie. Op deze pagina staan de medische indicaties die door de zorgverzekeraar vergoed worden.

Voor wie zijn de persoonsgegevens beschikbaar die ik doorgeef?

Alle persoonsgegevens die je doorgeeft via de online omgeving van de app en de website zijn enkel beschikbaar voor de diëtist van About Health. Ze worden gebruikt om advies en begeleiding op maat te geven en worden zorgvuldig bewaard. Als cliënt heb je het recht om inzicht te krijgen in deze gegevens.

Waar is About Health te vinden op Social Media?

About Health is onder andere actief op Facebook, Instagram, Pinterest en LinkedIn. Neem eens een kijkje via de pagina Social Media en volg voor interessante informatie en weetjes.

Waarom is het maken van (voedings-) doelen belangrijk?

Als je je voedingsgewoontes wilt aanpassen zul je doelen moeten maken. Je bekijkt eerst je eigen voeding en wat je ervan vindt. Maak je keuzes die je eigenlijk niet zou moeten doen? Nadat je duidelijk hebt wat je wilt veranderen (je doel) ga je uitzoeken hoe je dit voor elkaar kunt krijgen en hoe je eraan wilt werken. Wat moet je ervoor doen? Je voedingsgewoonte aanpassen is iets wat je niet in een dag doet. Het heeft tijd nodig waarin je er bewust mee aan de slag gaat en je doelen/wensen duidelijk hebt. Doe je dit niet dan is de kans groter dat je uiteindelijk weer in je oude gewoonte terug zult vallen.

Waarom kiezen voor About Health?

About Health bied je volledige begeleiding waarin je zelf een grote rol kunt spelen. Je hebt volledige invloed op het proces en de behaalde resultaten. De methode van About Health is uniek omdat zelfcontrole en professionele begeleiding worden gecombineerd met als einddoel resultaat op de lange termijn. Geen extreme en kortdurende voedingsaanpassingen, maar adviezen die je verder zullen helpen naar een gezonder voedingspatroon en resultaten op de lange termijn.

Waarom wil About Health zoveel weten over mijn achtergrond?

About Health wil naast je voedingskeuzes ook andere dingen weten die te maken hebben met je leefstijl. Dit om adviezen te kunnen geven die beter zullen aansluiten op jouw patronen, keuzes en voorkeuren. De vragen die gesteld worden hebben als doel om uiteindelijk de adviezen beter op jou te laten aansluiten waarmee de kans van succesvol toepassen zal toenemen.

Waarom zou je een (online) diëtist geloven?

Voeding is iets waar iedereen wel iets over weet, je hebt het tenslotte iedere dag nodig. Maar dit wil niet zeggen dat je professionele kennis hebt die gebaseerd is op resultaten uit onderzoeken en studies. Veel mensen bieden zich aan als expert op het gebied van voeding maar hebben beperkte kennis. Daarnaast is er een groot verschil tussen een (online) diëtist, gewichtsconsulent, voedingsdeskundige, voedingstherapeut, voedings- of lifestylecoach.

 

Diëtist
De diëtist is de specialist op het gebied van voeding en gedrag, bij ziekte en gezondheid. De diëtist zorgt ervoor dat je je beter voelt, dat je behandeling beter aanslaat en dat je – zo mogelijk – beter wordt. Heb je hartklachten, diabetes, maag- en darmproblemen, kanker, voedselallergie of andere aandoening? De diëtist kan door haar medische en voedingskundige kennis én ervaring het beste beoordelen welke voeding jij precies nodig hebt. De behandeling wordt afgestemd op jouw unieke situatie en persoonlijke voorkeuren en is gericht op de toepassing in de dagelijkse praktijk.

Een dieet is een voedingswijze die om medische redenen afwijkt van het normale voedingspatroon. De diëtist werkt dan ook nauw samen met je arts, om ervoor te zorgen dat je de juiste voeding krijgt: passend bij je aandoening, je behandeling én natuurlijk je persoonlijke voorkeuren.

Naast behandeling bij ziekte kan de diëtist ook begeleiden bij het afvallen, sporten of tijdens zwangerschap.

De titel ‘diëtist’ is wettelijk geregeld in de Wet BIG (Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg). Onder de wet BIG vallen bijvoorbeeld ook artsen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten. De wet is bedoeld om de kwaliteit van de zorg te waarborgen en de patiënt te beschermen. Als je naar een zorgverlener met een beschermde titel gaat weet je dus zeker dat je te maken hebt met iemand met kennis van zaken. Alleen professionals met de vierjarige hbo- opleiding ‘Voeding en Diëtetiek’ mogen de titel ‘diëtist ’gebruiken.

Diëtisten registreren zich na hun opleiding in het Kwaliteitsregister Paramedici, dat aangeeft dat de diëtist voldoet aan de opleidingseisen van wet BIG. Om Kwaliteitsgeregistreerd te blijven moeten diëtisten hun kennis op peil houden door te werken en te studeren. Wil je weten of de diëtist beschikt over het juiste diploma en aantoonbaar voldoet aan de kwaliteitseisen raadpleeg dan het Kwaliteitsregister Paramedici.

Beschermde titel: ja
Register: ja
Kwaliteitsregister Paramedici: dit betreft opleiding én continue professionele ontwikkeling van zorgverlener
Opleiding: 4 jaar HBO Voeding & Diëtetiek
Beroepsvereniging: Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD)

 

Gewichtsconsulent
Een gewichtsconsulent is opgeleid om gezonde mensen met gewichtsproblemen te begeleiden. De adviezen hebben vaak als doel om je een gezondere leefstijl aan te leren. Je kunt bij een consulent niet terecht voor een dieetadvies

Over het algemeen begeleidt een gewichtsconsult mensen met een BMI tussen de 18,5 en 30. Bij medische klachten of oorzaken zal een consulent je doorverwijzen naar de huisarts of diëtist.

Er zijn veel verschillende opleidingen tot gewichtsconsulent, variërend van een schriftelijke cursus tot contactonderwijs. Alleen met een door de BGN erkend diploma kunnen consulenten zich aansluiten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten (BGN). De titel gewichtsconsulent is namelijk niet beschermd.

Beschermde titel: nee
Register: nee
Opleiding: divers, gewichts- of voedingsconsulent
Beroepsvereniging: Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland

 

Voedingskundige
De titel voedingskundige is niet beschermd. De term wordt gebruikt door wetenschappers die in Wageningen de studie Voeding & Gezondheid hebben afgerond. Maar ook mensen die een (schriftelijke) voedingsgerelateerde opleiding hebben gevolgd noemen zichzelf voedingskundige of voedingsdeskundige. Soms werken voedingsdeskundigen vanuit een eigen praktijk, maar je vindt ze daarnaast als voorlichter op bijvoorbeeld scholen, bedrijven en sportscholen.
Beschermde titel: nee

Kwaliteitsgeregistreerd: nee
Opleiding: divers, vanaf enkele maanden schriftelijke thuisstudie tot universitair Beroepsvereniging: geen

 

Voedingstherapeut
De opleidingsachtergrond kan heel divers zijn, Mensen met een achtergrond vanuit de natuurgeneeswijze gebruiken vaak de term therapeut. De titel is niet beschermd, wat betekent dat er geen eisen zijn aan de opleiding.

Beschermde titel: nee
Register: nee
Opleiding: divers
Beroepsvereniging: geen

 

Voedingscoach, leefstijlcoach of leefstijlprofessional
Een leefstijlcoach maakt mensen bewust van een gezonde leefstijl, door ze goed te informeren over de mogelijkheden en ontwikkelingen. Ze achterhalen informatie bij de cliënten over voeding, beweging en levensstijl en zetten dit om een advies. Een

leefstijlcoach werkt vaak voor zichzelf of in dienst van een sportschool. Er zijn geen eisen aan de opleiding om je leefstijlcoach te mogen noemen.

Beschermde titel: nee
Register: nee
Pre-certificering SCAS: opleiding (op gebied van sport en bewegen), maar niet of de hulpverlener zich professioneel blijft ontwikkelen.
Opleiding: enkele dagen tot vier jaar
Beroepsvereniging: Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN)) en Nederlandse Beroepsvereniging Leefstijlprofessionals (NBLP)

 

Kiezen
Het ligt dus aan je doel of omstandigheden welke begeleider het best bij je past. Zeker als je wilt afvallen is er veel keus. De titel gewichtsconsulent, voedingskundige, voedingstherapeut, voedingscoach, leefstijlcoach of leefstijlprofessionals zijn geen beschermde titels. Dit betekent dat iedereen zich zo mag noemen, ook mensen die geen enkele vorm van scholing op het gebied van voeding hebben gekregen. Let daarom altijd goed op de opleiding van de deskundige en kijk of zij zich eventueel hebben aangesloten bij een beroepsvereniging. Is er sprake van gezondheidsklachten of een medische indicatie kies dan voor een diëtist.

Zie ook deze flyer met de overeenkomsten en verschillen.

Wat doet About Health?

De diëtist van About Health begeleid jou met behulp van de online mogelijkheden naar gezondere voedingskeuzes met als resultaat een gezondere levensstijl. Via zelfcontrole en een stukje professionele begeleiding wordt eraan gewerkt om jouw doelen te behalen. About Health stimuleert, motiveert, informeert en begeleid je naar nieuwe en blijvende resultaten.

Wat is de gecontracteerde diëtist?

De online diëtist van About Health heeft contracten met de meeste zorgverzekeraars. Dit houdt in dat de diëtist afspraken heeft met de betreffende zorgverzekeraar omtrent de kwaliteit van de behandeling. Bestaat er een contract met jouw zorgverzekeraar, dan zal de factuur direct doorgestuurd worden. Bij zorgverzekeraars waar de diëtist van About Health geen contract mee heeft, dien je de factuur zelf te betalen en kun je deze later indienen bij de zorgverzekeraar. Hiervan wordt meestal 75 tot 100% vergoed.

Wat is een voedingsdagboek?

Als je passend voedingsadvies wilt van de diëtist van About Health zal deze eerst meer inzicht moeten krijgen in jouw voedingsgewoontes. Dit kan op verschillende manieren, één daarvan is het bijhouden van een voedingsdagboek. Via jouw online omgeving kun je heel makkelijk alles invoeren wat je op een dag hebt gegeten en gedronken. Op die manier wordt duidelijker welke voedingskeuzes jij maakt, of je hiermee voldoende voedingsstoffen binnen krijgt en of er nog iets te verbeteren valt.

Het voedingsdagboek kun je bijhouden zolang je wilt. Voor de diëtist is het duidelijker als je het een paar dagen bijhoudt. De meeste mensen eten namelijk niet iedere dag hetzelfde. Zeker het weekend kan erg verschillen. Daarnaast kan het voor je eigen inzicht ook handig zijn om een tijdje bij te houden wat je eet op een dag. Zo krijg jij ook meer inzicht in je voedingskeuzes en kan dit je helpen slechte gewoontes af te leren en betere aan te leren.

Wat is het jojo-effect?

Heb je weleens een speciaal dieet gedaan? Of misschien wel veel meer en kwam je uiteindelijk weer terug op je oude gewicht (of zwaarder)? Dan heb je te maken gekregen met het bekende jojo-effect. In eerste instantie kun je prima afvallen met (waarschijnlijk) ieder dieet wat er bestaat. Binnen enkele weken of zelfs dagen enorm veel kilo’s afvallen… Maar op het moment dat je weer ‘normaal’ gaat eten komt het er net zo snel weer bij. Al die moeite voor niks. Nou.. niet helemaal. Je hebt nu gezien hoe je het niet moet doen en wat geen levensveranderende resultaten boekt. Het jojo-effect is iets wat ik met mijn manier van begeleiden volledig probeer te vermijden. De About Health methode is erop gericht dat je voor de lange duur (denk maar aan jaren) resultaten zult boeken. Het heeft een minder grote impact op je dagelijkse leven, en is daardoor veel makkelijker en langer vol te houden. Met uiteindelijk ook betere resultaten op de lange termijn en een veel gezonder eet-, leef- en beweegpatroon.

Wat kan ik doen als ik niet tevreden ben of een klacht heb?

De diëtiste doet er natuurlijk alles aan om jou als cliënt goede zorg te bieden. Ondanks dat kan het toch gebeuren dat er ontevredenheid is over de gegeven hulp. Bespreek dit dan eerst met je diëtiste en probeer tot een passende oplossing te komen. Is er ondanks dat nog steeds een klacht dan kun je hiervoor terecht bij de Klachtencommissie voor paramedische beroepsbeoefenaren in de eerste lijn.
Kijk voor meer informatie op www.klachtenloketparamedici.nl

Wat krijg je allemaal bij de begeleiding van About Health?

Bijhouden persoonlijk eet-, beweeg- en gezondheidsdagboek
Door het bijhouden van je eigen eet-, beweeg- en gezondheidsdagboek krijg je zelf meer inzicht in je actuele leefstijl. Daaruit kun je vaak al nuttige verandermogelijkheden vinden en met de diëtist bespreken. Daarnaast gebruikt de diëtist deze informatie om jou beter te leren kennen en met de adviezen beter aan te kunnen sluiten op jouw keuzes en wensen. Het heeft geen zin producten of sportieve activiteiten te stimuleren die je zelf helemaal niks vindt. Daarnaast kan de diëtist aan de hand van deze dagboeken achterhalen waar eventuele valkuilen zitten om je zo beter te kunnen begeleiden.

Maken van realistische doelen
Als je ergens naartoe wilt werken moet je eerst voor jezelf duidelijk hebben wat je doel precies is. De diëtist zal je stimuleren hier goed over na te denken en je doelen duidelijk te formuleren. Deze kunnen je voor en tijdens de begeleiding extra stimuleren en motiveren.

Informatiepakket met informatie over verschillende gezondheidsonderwerpen die helpen bewustwording en motivatie te vergroten
Naast deze introductiemap ontvang je ook een informatiepakket met informatie die je gedurende de begeleiding extra kunnen helpen bewust te worden van je eigen lichaam, behoeften en wensen. Daarnaast bevat de map ook zinvolle tips en trucs die eenieder kan toepassen om de veranderingen eenvoudiger toe te passen en vol te blijven houden.

Berekening van energiebehoefte en (voedingsstof-) inname
Met behulp van enkele lichamelijke gegevens zoals lengte, leeftijd en gewicht kan je energiebehoefte berekend worden. Deze vergelijkt de diëtist met je voedingsstofinname via het voedingsdagboek zodat eventuele tekorten en/of overschotten achterhaald kunnen worden. Daar worden dan weer adviezen voor gegeven om je voeding in balans te krijgen.

Voedingsadvies op maat
Met behulp van de voedingsstofinname en –behoefte en je persoonlijke voorkeuren wordt een advies op maat gemaakt die aansluit op jouw persoonlijke situatie. Geen advies zal hetzelfde zijn.

Evaluatiemomenten via beeldbellen, telefoon of mail
De online diëtist zie je niet in de praktijk maar via andere, even persoonlijke, mogelijkheden. Het contact verloopt via de online mogelijkheden van beeldbellen, telefoneren of mailen. Ook hier mag je zelf kiezen welke optie jouw voorkeur heeft. Tijdens deze contactmomenten wordt er geëvalueerd en wordt er aandacht besteed aan de vorderingen en eventuele obstakels.

Variatiemogelijkheden
Je eet natuurlijk niet iedere dag precies hetzelfde. Daarom krijg je bij de advisering een lijst met variatiemogelijkheden. Hiermee kun je lekker variëren en nieuwe mogelijkheden uitproberen. Daarnaast hebben alle producten en levensmiddelen andere voedingswaardes en –stoffen. Door te variëren vergroot je de variatie aan belangrijke voedingsstoffen die je nodig hebt waarmee je lichaam kan functioneren.

Onbeperkt vragen stellen
Je komt iedere dag in contact met voeding en voedingskeuzes. Deze zijn niet altijd even makkelijk om te maken. Als je vragen hebt over deze keuzes kun je die onbeperkt aan de diëtist stellen. Daarnaast speelt de levensmiddelenindustrie een belangrijke rol in het uiterlijk en de aantrekkelijkheid van de producten. Daarmee wordt een product (soms onterecht) aangeprezen als gezond. De diëtist kan jou helpen om deze producten te beoordelen of ze bij jou passen of niet.

 

Wat wordt besproken tijdens het consult?

De diëtist is er voor jou, om jou te begeleiden naar het behalen van de leefstijldoelen die je hebt opgesteld. De inrichting van de consulten is dus volledig gefocust op dat wat jij nodig hebt. Door de vragen die de diëtist stelt komen we vanzelf bij de kern van wat op dat moment belangrijk is.

Bekijk eventueel het volgende Leefstijlroer van Arts en Leefstijl om op ideeën te komen over de richting van onze gesprekken. Welk onderdeel uit het roer verdient de komende tijd meer aandacht?

Vraag de diëtist voor meer informatie over het Leefstijlroer.

Werkt About Health samen met andere organisaties?

Om een sterke en onpartijdige dienst te kunnen verlenen is er bewust en standvastig gekozen voor het weigeren van (betaalde) samenwerkingen met andere organisaties (in hun voordeel). Alle adviezen en informatie die gegeven wordt is gebaseerd op de eigen mening van de professional. Zo kan er bijvoorbeeld wel gekozen worden voor bepaalde specifieke informatiebronnen of productadviezen. Dit om jou als individu het beste te kunnen voorlichten en verder te helpen.

Wordt de diëtist vergoed?

Dieetadvisering wordt voor 3 uur per kalenderjaar vergoed door de basisverzekering. Houd hierbij wel rekening met het eigen risico als deze nog niet verbruikt is. Kinderen onder de 18 jaar hoeven geen eigen risico te betalen. Mocht blijken dat 3 uur niet voldoende is, dan wordt er ook in diverse aanvullende verzekeringen dieetadvisering vergoed. Vraag dit na bij de eigen zorgverzekeraar.

De diëtist is (voor de meeste zorgverzekeraars) direct toegankelijk. Er is dus niet altijd een verwijzing nodig. Sommige zorgverzekeraars zoals CZ en de Friesland vragen er echter wel om. Bij twijfel kan dit altijd nagevraagd worden bij de eigen zorgverzekeraar of vraag eventueel een verwijsbrief aan via de (huis)arts.

De diëtist van About Health heeft contracten met de meeste zorgverzekeraars. Valt jouw zorgverzekeraar daaronder, dan zal de factuur direct naar de zorgverzekeraar gestuurd worden. Bij zorgverzekeraars zonder contract krijg je zelf de factuur en kun je deze daarna indienen bij de zorgverzekeraar. Hiervan wordt meestal 75 tot 100% vergoed.

Wordt er rekening gehouden met de persoonlijke productkeuzes?

Om de kans van succesvol toepassen van de adviezen zo groot mogelijk te maken wordt er ingegaan op de persoonlijke voorkeuren. Aan de hand hiervan worden gepaste adviezen gegeven die aansluiten op de persoonlijke productkeuzes. Ook bij speciale dieetwensen voor bijvoorbeeld vegetarische voeding of allergieën.

Vraag nog niet beantwoord?

Stel hier je vraag!

Veelgestelde vragen
Contact

Krijg vrijblijvend informatie over de mogelijkheden of stel hier je vraag.

Not readable? Change text. captcha txt