Het prikkelbare darm syndroom, heb ik dat?

 In Aandoeningen
Er zijn veel mensen die dagelijks te maken hebben met vervelende maag-darmklachten. Lichamelijk wordt er vaak niks gevonden en je wordt bestempeld met de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), daar kan niks aan gedaan worden dus ‘je moet er maar mee leren leven’. Nou nee, dat moet je zeker niet! Met medicijnen en operaties valt er misschien weinig te doen bij het prikkelbare darm syndroom, maar met voeding en leefstijl kun je wel degelijk veel resultaten bereiken. De darmen kunnen overgevoelig zijn voor bepaalde voedingsstoffen of psychosociale factoren. Dit zijn factoren die je zelf in de hand hebt en daarmee zelf je klachten kunt proberen te verminderen. De diagnose wordt vaak gesteld bij jongvolwassenen en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Ps. De engelse/medische term is IBS wat staat voor Irritable Bowel Syndrome (niet te verwarren met IBD wat het Inflammatory Bowel Disease is, zoals de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa).

 

KLACHTEN VAN EEN PRIKKELBARE DARM

De meest voorkomende klachten bij het prikkelbare darm syndroom zijn buikpijn, ongemakkelijk gevoel in de buik en problemen met de ontlasting. Soms verstopping en soms juist diarree. Deze klachten kunnen dagelijks voorkomen of soms weken tot maanden wegblijven. Stress en spanning kan verergering uitlokken en eten of juist ontlasting kan de klachten ook verminderen of verergeren. Andere klachten die kunnen voorkomen zijn vermoeidheid, hoofdpijn, maagklachten of brandend maagzuur of onverklaarbare pijnen in de rug. PDS is geen levensbedreigende aandoening, maar kan ernstige beperkingen voor het dagelijkse leven en de sociale activiteiten veroorzaken.
Let wel op dat klachten zoals ongewenst afvallen, bloed bij de ontlasting, hoge koorts en heftige en aanhoudende diarree mogelijk tekenen zijn van een ernstige onderliggen de oorzaak. Ga in dit geval zeker naar de arts om het te laten controleren.

 

BEHANDELING

Het lastige van de behandeling van het prikkelbare darm syndroom is het ontbreken van duidelijke richtlijnen. Helaas is het niet gewoon een kwestie van een bepaald dieet waarmee de klachten zullen verminderen. De diversiteit van de aandoening zorgt ervoor dat de behandeling ook heel divers is. Om te achterhalen waar je klachten vandaan komen, zal je voeding en leefstijl goed geanalyseerd moeten worden. Door je huidige leefstijl naast je klachten te leggen kunnen mogelijk verbanden getrokken worden. Daarna is het elimineren en evalueren. Kijken wat het weglaten van bepaalde factoren doet met je lichamelijke klachten. Daarnaast dient er ook gekeken te worden naar je mentale gezondheid, stress, spanning en slaap. Een diëtist kan hier heel goed bij helpen. Daarnaast is het zeker niet verstandig om zelf te gaan dokteren. De kans is erg groot dat je daardoor onnodig veel voeding gaat schrappen waardoor je kans krijgt op voedingsstof tekorten. Daar wordt je lichaam ook echt niet blijer en gezonder van.

 

DOE DE ZELFTEST!

De diagnose PDS wordt gesteld met de Rome IV criteria. Deze gaat in op de duur van de bestaande klachten, de verandering van klachten na ontlasting, de consistentie en hoeveelheid. Je kunt met de onderstaande test kijken of je mogelijk te maken hebt met het prikkelbare darm syndroom. Dit is echter geen diagnostisch medium. Ga dus alsnog naar je arts met je klachten, deze kan achterhalen of er geen ernstige lichamelijke aandoening speelt. Blijkt er inderdaad een prikkelbare darm uit te komen, dan kun je het beste contact opnemen met een diëtist die hier ervaring mee heeft. De behandeling van PDS is complex en uniek. Er zijn geen twee mensen die precies hetzelfde maag-darmstelsel hebben. Kortom: laat het dus altijd door een arts controleren en diagnosticeren. Doe hier de test op de website van de Maag-Lever-Darm Stichting (MLDS) in samenwerking met de Prikkelbare Darm Syndroom belangenvereniging (PDSB).

 

Heb je na het lezen van bovenstaande informatie vragen over voeding bij PDS? Of wil je meer informatie over begeleiding door de online diëtist? Bekijk hier de mogelijkheden of neem hier contact op en stel je vragen. De online diëtist van About Health helpt je graag verder!

 

GEBRUIKTE EN INTERESSANTE BRONNEN

Recommended Posts

Plaats een reactie

Contact

Krijg vrijblijvend informatie over de mogelijkheden of stel hier je vraag.

Not readable? Change text. captcha txt
artem-beliaikin-rode-pepers-brandend-maagzuur-refluxondergewicht