De ziekte van Crohn

 In Aandoeningen

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van het spijsverteringskanaal. Meestal zitten deze ontstekingen in de dunne darm, dikke darm en/of in de endeldarm, maar ze kunnen ook plaatsvinden in de rest van het verteringskanaal, vanaf de mond tot de anus. Soms is de ontsteking zo erg dat ze dieper doordringen naar omliggende weefsels. 

 

Hoe herken ik de ziekte van Crohn?

Klachten van de ziekte van Crohn verschillen sterk per patiënt. Buikpijn, diarree en moeheid zijn klachten die het vaakst voorkomen. Hoeveel en hoevaak patiënten last hebben van de ziekte verschilt per persoon. Soms heeft de patiënt jaren geen klachten en dan opeens wel weer, soms heeft de patiënt een aantal periodes van klachten en soms heeft de patiënt een periode van klachten en daarna nooit meer. Hieronder staan de klachten die kunnen ontstaan bij de ziekte van Crohn:
– Diarree: darmen nemen onvoldoende water op
– Buikpijn
– Koorts
– Gewichtsverlies: de ontstoken darmwand neemt onvoldoende voedingsstoffen op
– Vermoeidheid: door het tekort aan voedingsstoffen kan je minder energie ervaren
– Bloedverlies bij de ontlasting: bij de ontstekingen kunnen er kleine wondjes ontstaan waar bloed uit verloren kan raken. Dit bloed treed dan op bij de ontlasting.

 

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van de ziekte van Crohn is nog niet duidelijk, maar er zijn wel een aantal factoren die invloed kunnen hebben op de ziekte: het immuunsysteem, erfelijkheid, bacteriën in de darm, stress en roken. Het immuunsysteem beschermt het lichaam, bij mensen met de ziekte van Crohn reageert het immuunsysteem overactief terwijl hier geen aanleiding voor is. Omgevingsfactoren zoals stress en roken kunnen een negatieve invloed hebben op de ziekte. Daarom is het belangrijk voor patiënten om een gezonde levensstijl te behouden. Uit onderzoek blijkt dat de ziekte van Crohn in beperkte mate erfelijk is. De kans om de ziekte te krijgen is groter wanneer deze is de familie aanwezig is. Bij een gezonde darmflora (alle bacteriën in onze darmen) zijn de nuttige en schadelijke bacteriën in balans en zorgen ze voor een gezonde spijsvertering. Mensen met de ziekte van Crohn hebben een veranderde darmflora wat kan zorgen voor spijsverteringsklachten.

 

Leefstijladviezen

De volgende factoren kunnen klachten uitlokken:

  • Onregelmatig en ongezond eten: door gezond te leven kun je aanvallen proberen te voorkomen. Eet liever 5 of 6 kleine maaltijden in plaats van 3 grote, drink voldoende. Ziekte van Crohn patiënten geven aan dat het drinken van alcohol, cafeïne of koolzuurhoudende dranken de diarree erger kunnen maken. Een speciaal dieet is meestal niet nodig, je kunt eventueel met een diëtist bespreken of je een tekort hebt aan bepaalde vitamines. 
  • Een ongezonde levensstijl: bijvoorbeeld veel binnen zitten en alleen maar televisie kijken. Probeer regelmatig te bewegen.
  • Onregelmatig leven: denk aan nachtdienst draaien, een avondje uitgaan en vroeg opstaan of het hele weekend in bed liggen. Probeer een regelmaat in je dagelijkse leven te creëren.
  • Stress: door een drukke baan, veel tegelijk doen, weinig rustmomenten of geldzorgen. Probeer stress te voorkomen. Bespreek eventueel met je huisarts hoe je dit het beste kunt aanpakken.
  • Roken: rokers met de ziekte van Crohn hebben vaak ergere klachten. Daarnaast hebben ze een grotere kans om een darmoperatie nodig te hebben. 

 

Genezing mogelijk?

Helaas is de ziekte van Crohn (nog) niet te genezen. Wel kunnen klachten tot op zekere hoogte verminderd worden met behulp van een gezonde voeding. Ook zijn er medicijnen die er voor kunnen zorgen dat de klachten verminderd worden en nieuwe ontstekingen voorkomen worden. Ook als er weinig of geen klachten zijn, is het eten van gezonde voeding zeker aangeraden. Medicijnen die men krijgt toegeschreven remmen de darmontsteking of onderdrukken het afweersysteem. Als een medicijn niet genoeg helpt, bespreek dit dan met de arts. Neem ook in de volgende situaties contact op met de huisarts:
– 
De klachten gaan niet weg of worden steeds erger
– De diarree stopt niet
– Steeds meer afvallen
– Langer dan 3 dagen koorts
– Pijnlijke gewrichten
– Last van bijwerkingen van de medicijnen.

Verder is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen om een periode van klachten te voorkomen. Niemand is hetzelfde, voor iedereen zal de behandeling voor deze ziekte anders zijn. Om de verschillende eigenschappen van de ziekte van Crohn overzichtelijk in kaart te brengen kun je deze tool gebruiken. Met deze tool kom jij erachter wat bij jouw behandeling voor jou van belang is. Je hebt hierbij de mogelijkheid om jouw gewenste eigenschappen te rangschikken op prioriteit. Denk hierbij aan bijvoorbeeld veiligheid, toedieningsvorm en kosten.

 

Voedingsadviezen bij de ziekte van Crohn

Heb je na het lezen van bovenstaande informatie vragen over voeding bij de ziekte van Crohn? Of wil je meer informatie over begeleiding door de online diëtist? Bekijk hier de mogelijkheden of neem hier contact op en stel je vragen. De online diëtist van About Health helpt je graag verder!

 

GEBRUIKTE EN INTERESSANTE BRONNEN

Recommended Posts

Plaats een reactie

Contact

Krijg vrijblijvend informatie over de mogelijkheden of stel hier je vraag.

Not readable? Change text. captcha txt
allergieeetstoornis