Wat is Diabetes Mellitus?

 In Aandoeningen

Diabetes Mellitus wordt ook wel suikerziekte of ouderdomsziekte genoemd. Bij Diabetes Mellitus is er een storing in de koolhydraatstofwisseling waardoor deze niet of slecht opgenomen kunnen worden in de lichaamscellen. Deze storing ontstaat door een (absoluut) tekort aan insuline of een ongevoeligheid ervan op de lichaamscellen.

 

Wat is insuline?

Insuline is een hormoon dat door de pancreas gevormd en uitgescheiden wordt. Koolhydraten (glucose) wat via de voeding in het bloed komt heeft deze insuline nodig om opgenomen te kunnen worden in de lichaamscellen. Gebeurd dit niet dan ontstaat er een hoge bloedsuiker.

Wanneer de bloedsuikerspiegel stijgt na bijvoorbeeld een maaltijd, zorgt de pancreas er normaal gesproken voor dat er meer insuline afgegeven wordt om de bloedsuikerspiegel weer te laten dalen. Bij Diabetes is deze stap verstoord en blijft de bloedsuikerspiegel hoog.

Wanneer de bloedsuiker nuchter wordt gemeten zijn de normaalwaarden tussen 60-120 mg/dl. Bij een meting 2 uur na een maaltijd mag de bloedsuiker niet hoger zijn dan 140mg/dl.

 

Wat gebeurd er bij een maaltijd?

Wanneer er tijdens een maaltijd koolhydraten het lichaam binnen komen worden deze eerst omgezet tot glucose. Dit wordt opgenomen in de bloedvaten en verhoogt de bloedsuikerspiegel. De pancreas reageert hierop door meer insuline af te geven en glucose te helpen de lichaamscellen binnen te komen.

Het binnenkomen van glucose in de lichaamscellen is vooral belangrijk voor de hersenen. Deze kunnen vrijwel alleen de energie uit glucose gebruiken als energiebron.

 

Insuline heeft de volgende functies

 • werkt als sleutel voor het kunnen verwerken van glucose tot energie (waardoor de bloedsuikerspiegel daalt)
 • Stimuleert de vorming van vet en remt de vetafbraak
 • Zorgt voor opbouw van eiwitten (net als spieren)
 • Zorgt voor opslag van glucose in de lever in de vorm van glycogeen

 

Wat gebeurt er bij een insulineongevoeligheid of -tekort?

Wanneer er glucose in het bloed komt na een maaltijd wordt er insuline vrijgegeven die de glucose-deeltjes toegang moet geven tot de cellen. Als er echter te weinig (of helemaal geen) insuline aanwezig is, of wanneer deze ongevoelig is voor de cellen, blijven de glucosedeeltjes in de bloedbaan rondzwemmen en blijft de bloedsuiker hoog.

 

Gevolgen die kunnen optreden

 • door een energietekort voor de hersenen kunnen functiestoornissen ontstaan
 • Er ontstaat een gebrek aan energie voor de spieren, met als gevolg eiwit- en spierafbouw
 • Er kan geen kleine voorraad in de vorm van glycogeen opgeslagen worden, de glucose wordt omgezet tot vet
 • Er ontstaat een grotere glucose-afgifte door de lever
 • Om toch energie te krijgen is er een grotere vetafbraak en stijging van de cholesterolwaarden. Het vet komt in het bloed terecht en wordt door de lever opgenomen. Dit resulteert in onbedoeld gewichtsverlies en een vetlever.
 • Bij extreem hoge bloedsuikerwaarden ontstaat er een verzuring van het bloed waarbij een acetongeur uit de ademlucht te herkennen is. Dit kan uiteindelijk een hyperglykemische coma als gevolg hebben.

 

Klassieke symptomen van Diabetes Mellitus

 • Veel moeten plassen (het overschot aan glucose in de urine trekt water aan waardoor er meer uitgescheiden wordt)
 • Groter dorstgevoel
 • Ondanks meer trek toch gewichtsverlies
 • Vermoeidheid en zwakte
 • Buikkrampen

 

Andere risicofactoren voor Diabetes Mellitus

 • Jeuk
 • Verhoogd infectiegevaar
 • Slechtere wondgenezing
 • Ontwikkeling van arteriosclerose
 • Verminderde doorbloeding in vooral de benen

 

Hoe langer de bloedsuiker te hoog blijft, oftewel hoe slechter de Diabetes Mellitus gereguleerd wordt, hoe groter het risico is op vaatwandbeschadigingen.

Ook wel: Het risico op hart- en vaatziekten is bij mensen met Diabetes Mellitus 4-6x verhoogd. Ook zijn amputaties van lichaamsdelen 30x zo vaak bij mensen met Diabetes Mellitus.

 

 

Verschillende vormen van Diabetes Mellitus

Diabetes Mellitus type I

Ontstaat meestal op jonge leeftijd bij slanke mensen. Bij deze vorm bestaat er een absoluut tekort aan insuline vanuit de pancreas.

 

Diabetes Mellitus type 2

Ontstaat meestal op een latere leeftijd bij mensen met overgewicht, al ontstaat het bij jonge overwichtige mensen ook steeds vaker. Bij deze vorm van Diabetes is er meestal nog voldoende insuline aanwezig, deze is alleen ongevoelig geworden voor de cellen en kunnen daarom niet goed hun functie vervullen. Er worden twee soorten Diabetes onderscheiden. Bij type 2a speelt overgewicht geen rol, bij type 2b is er wel sprake van overgewicht. Risicofactoren voor type 2 Diabetes zijn overgewicht, een ongezonde leefstijl, te weinig beweging en erfelijkheid.

 

 

Meer informatie over Diabetes Mellitus?

Heb je vragen naar het lezen van de bovenstaande informatie? Lees dan hier meer de behandelmethoden en mogelijke gevolgen van Diabetes Mellitus. Of lees hier wat je zelf kunt doen met voeding en leefstijl. Nog steeds vragen? Stel deze dan gerust hier.

Recommended Posts

Plaats een reactie

Contact

Krijg vrijblijvend informatie over de mogelijkheden of stel hier je vraag.

Not readable? Change text. captcha txt
elle-hughes-diabetes-mellitus