Colitis Ulcerosa

 In Aandoeningen

Colitis Ulcerosa is een chronische darmziekte waarbij een aaneengesloten deel van de darmwand ontstoken is en er zweren kunnen ontstaan. Deze aandoening is, net als de ziekte van Crohn, een vorm van Inflammatory Bowel Disease (IBD), wat letterlijk ‘chronische darmontsteking’ betekent.

 

Klachten bij Colitis Ulcerosa

Deze ziekte kan diverse onaangename symptomen veroorzaken. Veelvoorkomende klachten zijn:

  1. Diarree met bloed en slijm: dit is een van de meest voorkomende symptomen. In dit geval kan het helpen om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden die diarree kunnen verergeren, zoals cafeïne en alcohol.
  2. Buikpijn en krampen: mensen hebben vaak last van aanhoudende of terugkerende buikpijn. Voeding met een hoog vezelgehalte kan de spijsvertering bevorderen en de pijn verminderen. Het is ook raadzaam om gekruid voedsel en zuivelproducten te vermijden als deze klachten veroorzaken.
  3. Opgeblazen gevoel: een ongemakkelijk gevoel van volheid kan optreden, vooral na het eten. Probiotica en prebiotica kunnen in dit geval nuttig zijn om het darmmicrobioom te herstellen en het opgeblazen gevoel te verminderen.
  4. Vermoeidheid: hoewel niet direct gerelateerd aan de darm, kan vermoeidheid een gevolg zijn van slechte voeding en verstoorde opname van voedingsstoffen. Een gebalanceerd dieet rijk aan vitamines en mineralen kan hierbij helpen.
  5. Gewichtsverlies: ongewenst gewichtsverlies kan een probleem zijn bij ernstige gevallen van Colitis Ulcerosa. Een calorierijk dieet, onder begeleiding van een diëtist, kan helpen bij gewichtsherstel.
  6. Ontstekingsklachten: voeding die rijk is aan omega-3-vetzuren (zoals vette vis en lijnzaad) kan een ontstekingsremmende werking hebben.
  7. Stoelgangproblemen: moeite met het ophouden van ontlasting is een andere klacht die kan voorkomen. Voeding rijk aan oplosbare vezels kan hierbij helpen door de consistentie van de ontlasting te verbeteren.
  8. Verminderde eetlust: door de chronische ontstekingen en pijn kan de eetlust verminderen. Het consumeren van kleine, frequente maaltijden in plaats van drie grote kan nuttig zijn.
  9. Koorts en nachtzweten: hoewel dit niet direct met voeding kan worden opgelost, kunnen een gezonde levensstijl en goede voeding het immuunsysteem ondersteunen, wat op zijn beurt kan helpen bij het reguleren van de lichaamstemperatuur.

De specifieke symptomen kunnen per patiënt verschillen, maar deze klachten zijn over het algemeen vaak te zien. In tegenstelling tot de ziekte van Crohn, die het gehele maag-darmstelsel kan aantasten, beperkt Colitis Ulcerosa zich meestal tot het slijmvlies van de dikke darm.

 

Oorzaken

De precieze oorzaak van Colitis Ulcerosa is nog niet volledig bekend, maar er zijn vermoedens over verschillende factoren die een rol kunnen spelen. Deze factoren zijn onder andere erfelijkheid, het immuunsysteem, darmbacteriën, stress en roken. Het is echter wel duidelijk dat de ontstekingen niet worden veroorzaakt door een virus, parasiet of bacterie.

 

Diagnose

Voor de diagnose van Colitis Ulcerosa gebruiken artsen verschillende methoden. Als eerste stap voeren ze vaak een bloedonderzoek uit om de ontstekingswaarden in het bloed te meten. Bij verhoogde waarden leidt dit tot verder, aanvullend onderzoek. Artsen kunnen ook een ontlastingsonderzoek doen om bacteriële infecties uit te sluiten, omdat bekend is dat bacteriën niet de oorzaak zijn van deze ziekte. De meest gangbare manier om een diagnose te stellen, is via een endoscopie. Hierbij brengt de arts een flexibele scoop, uitgerust met een licht en camera, via de anus in de darm. Vervolgens inspecteert de arts de binnenkant van de darm op een scherm om een diagnose te kunnen stellen. Als alternatief kunnen artsen kiezen voor een virtuele coloscopie, waarbij ze een CT- of MRI-scan gebruiken om een gedetailleerd beeld van de darm te krijgen.

 

Behandeling

Hoewel er momenteel nog geen genezing mogelijk is voor Colitis Ulcerosa, kan de ziekte wel behandeld worden om symptomen te verlichten en verdere ontstekingen te voorkomen. Het doel is om de ziekte zo rustig mogelijk te houden, wat ook wel remissie wordt genoemd. De behandeling bestaat meestal uit twee fasen. Fase 1 omvat medicamenteuze behandeling om acute ontstekingen te verminderen, vaak binnen een traject van 8 tot 12 weken. In fase 2 wordt er een onderhoudsbehandeling ingezet om terugkeer van de symptomen te voorkomen, ook meestal met behulp van medicatie.

Hoewel reguliere behandelingen over het algemeen effectief zijn, is terugkeer van de symptomen niet ongewoon vanwege het chronische karakter van de ziekte. Een relatief nieuwe behandeloptie is poeptransplantatie. Verschillende studies tonen aan dat de transplantatie van darmbacteriën van een ‘gezonde’ donor het microbioom van de patiënt kan verbeteren, wat mogelijk kan leiden tot vermindering van de ontsteking. Meer onderzoek is echter nodig. Ook wordt het sterk afgeraden om zelf te experimenteren.

 

Voeding en Leefstijl

Aandacht voor voeding en leefstijl kan bijdragen aan het verminderen van de symptomen. Een diëtist kan aanbevelingen doen zoals het consumeren van veel vezels en het aanhouden van een algemeen gezond voedingspatroon. Vezels zijn essentieel voor een goede stoelgang en kunnen helpen bij de voeding van gezonde darmbacteriën, wat weer bijdraagt aan een evenwichtiger microbioom. Daarnaast kan het vermijden van specifieke voedselgroepen die ontstekingen kunnen veroorzaken, zoals zuivel of bepaalde soorten vet, ook nuttig zijn. Verder wordt aanbevolen om stress te verminderen door middel van ontspanningstechnieken, omdat stress een verergerende factor kan zijn. Roken is eveneens een risicofactor en het stoppen met roken wordt zeker aangeraden.

 

Voedingsadviezen bij Colitis Ulcerosa

Heb je na het lezen van bovenstaande informatie vragen over voeding bij Colitis Ulcerosa? Of wil je meer informatie over begeleiding door de online diëtist? Bekijk hier de mogelijkheden of neem hier contact op en stel je vragen. De online diëtist van About Health helpt je graag verder!

 

GEBRUIKTE EN INTERESSANTE BRONNEN

Recommended Posts

Plaats een reactie

Contact

Krijg vrijblijvend informatie over de mogelijkheden of stel hier je vraag.

Not readable? Change text. captcha txt