Brandend maagzuur

 In Aandoeningen

 

Brandend maagzuur, iets waar een groot deel van de samenleving ervaring mee heeft. Een vervelend brandend gevoel achter in de keel of achter de borstkas. Ook kunnen klachten ontstaan van keelpijn, heesheid of veel hoesten. Daarnaast kunnen er zure opboeringen en oprispingen ontstaan. De klachten van brandend maagzuur ontstaan doordat de sluitspier naar de maag toe een beetje maagzuur met voedsel doorlaat terug de slokdarm in, wanneer dit tot in de mondholte terugkomt kan dit op den duur ook schade aan het gebit veroorzaken. Andere benamingen voor brandend maagzuur zijn zuurbranden of reflux.

 

Maagzuur

Het maagzuur wordt in de maag geproduceerd en heeft een belangrijke functie bij de vertering van het voedsel en als barrière voor schadelijke stoffen die via de mond binnen komen. De sluitspier van de slokdarm naar de maag voorkomt normaal gesproken dat het maagzuur terug kan stromen. De spier kan minder goed werken waardoor het te vaak open staat. Een gevaar hiervan is de kwetsbare wand van de slokdarm die niet gebouwd is voor de zure maaginhoud. Als dit te vaak gebeurt kan de wand beschadigen.

 

Oorzaken van brandend maagzuur

Een Reflux kan door veel factoren veroorzaakt worden. De meest voorkomende momenten zijn:

 • Overgewicht, waardoor de druk in de buik toeneemt.
 • Bij vooroverbuigen of platliggen.
 • Verstopping verhoogt de druk in de buik waardoor het maagzuur eerder richting de slokdarm gaat.
 • Verminderde werking van de sluitspier tussen slokdarm en maag, waardoor er eenvoudiger maagzuur terug kan stromen.
 • Zwangerschap, waarbij een groeiende foetus steeds meer ruimte vraagt in de buikholte. De druk op de maag neemt dan steeds meer toe.
 • Specifieke voedingsmiddelen kunnen effect hebben op de werking van de sluitspier waardoor deze minder goed werkt. Dit zijn bijvoorbeeld chocolade, pepermunt of zware, vette en gekruide maaltijden of na het drinken van koffie, alcohol, zure dranken of koolzuurhoudende frisdranken.
 • Nicotine uit sigaretten laat de sluitspier verslappen.
 • Soms kan er sprake zijn van een ‘luie maag‘, waarbij voedsel langer in de maag blijft en de kans op reflux toeneemt.

 

Brandend maagzuur verminderen

Afhankelijk van de oorzaak zijn er tal van mogelijkheden om de kans op reflux te verminderen. Ieder lichaam werkt anders, dus ook ieder individu zal anders reageren op mogelijke oplossingen.

 • Vermijd te grote maaltijden, doordat de maag helemaal vol zit kan brandend maagzuur uitgelokt worden. Kies daarom voor kleinere maaltijden, goed verspreid over de dag.
 • Vermijd vetrijke maaltijden, deze blijven langer in de maag en kunnen zo eerder voor brandend maagzuur zorgen.
 • Ga niet direct na het eten liggen, actief bewegen of veel voorover buigen. De zwaartekracht werkt dan tegen je waardoor de maaginhoud terug kan stromen. In plaats van bukken kan er beter met een rechte rug door de knieën gezakt worden (is ook veel beter voor de rug!). Denk er ook aan dat de laatste grote maaltijd minimaal 3 uur voor het slapen gaan is.
 • Bij regelmatig brandend maagzuur kan gekeken worden of de volgende producten de klachten veroorzaken of verergeren. In dat geval moeten ze zoveel mogelijk vermeden worden. Zoals hierboven beschreven kunnen de volgende producten klachten van brandend maagzuur veroorzaken: chocolade, pepermunt, gekruide maaltijden, koffie, alcohol, zure dranken of koolzuurhoudende frisdranken.
 • Stoppen met roken is voor tal van redenen goed voor de gezondheid, en ook zeker in dit geval is stoppen met roken een verstandige keuze. Neem dit advies zeker serieus!
 • Bij overgewicht kan het beste gestreefd worden naar een gezonder gewicht. In veel gevallen kan dit al veel effect hebben.
 • Werk aan een goede en flexibele stoelgang door voldoende vocht (1,5-2 L) en vezels binnen te krijgen. Vezels zitten met name in groente, fruit, volkoren granen, zilvervliesrijst en peulvruchten. Daarnaast is voldoende beweging ook heel belangrijk voor de stoelgang. Dat zet de darmen in beweging.
 • Bij blijvend maagzuur kan het hoofdeinde van het bed een stukje omhoog gedaan worden (10-15 cm) zodat de bovenkant van het lichaam hoger ligt dan het onderlichaam zodat de zwaartekracht het eten eerder naar beneden werkt.
 • Strakke en knellende kleding kan de druk verhogen in de buikholte. Zorg ervoor dat de kleding daarom niet te strak is, met name ter hoogte van de maag (net onder de onderste rib).
 • Tenslotte geldt eigenlijk voor veel klachten van het lichaam het volgende; eet gezond, gevarieerd, regelmatig en niet te veel. Een gezonde basis is van onschatbare waarde voor de gezondheid van het hele lichaam. Alleen met de juiste voedingsstoffen kan het lichaam sterk en gezond blijven.

 

Klachten blijven bestaan?

Wanneer de klachten van brandend maagzuur blijven bestaan, ondanks bovenstaande adviezen, kan er soms lichamelijk meer aan de hand zijn en vraagt het om een andere behandeling. Zelf adviseer ik niet om zomaar medicijnen van de drogist te gebruiken. Deze zijn meestal alleen gericht op symptoombestrijding en lossen het onderliggende probleem niet op. Daarnaast kan brandend maagzuur soms een symptoom zijn dat er meer speelt in het lichaam. In sommige situaties is het belangrijk om een arts te raadplegen. Doe dit bij:

 • Eten wat niet wil wegzakken
 • Regelmatig overgeven (met of zonder bloed)
 • Ongewenst afvallen in korte tijd zonder aanwijsbare oorzaak
 • Zwarte, dunne ontlasting

 

Hulp bij brandend maagzuur?

Het kan voorkomen dat je regelmatig last hebt van brandend maagzuur (of andere maag-darmklachten), maar er niet achter kunt komen waar de klachten vandaan komen. In dat geval kan het zinvol zijn om de online diëtist van About Health te raadplegen. Deze kan samen met jou kijken naar je voeding en leefstijl en kijken welke triggerende factoren daarin voorkomen. Ieder lichaam is anders en reageert anders op voeding. Zo kan bovenstaande informatie heel interessant zijn, maar voor jou niet helpen. In dat geval kijken we verder naar een voedingspatroon die wel verlichting biedt.

 

Gebruikte en interessante informatie:

Maag-lever-darmstichting – brandend maagzuur

 

Recommended Posts

Plaats een reactie

Contact

Krijg vrijblijvend informatie over de mogelijkheden of stel hier je vraag.

Not readable? Change text. captcha txt
valeria-boltneva-fastfood-hamburger-overgewicht-obesitasbrettsayles-pds-ibs-prikkelbaredarmsyndroom