Kom jij vitamine D tekort? Doe de online test!

 In Websites

Vitamine D

Waarschijnlijk ken je de bijzondere vitamine D al. De enige vitamine die wij zelf in de huid kunnen aanmaken waarbij we enkel in de zon hoeven te staan (15-30 minuten per dag tussen 11.00 en 15.00 met handen en hoofd onbedekt is voldoende)*.
‘Welke zon?’ hoor ik sommige mensen al denken. Ja dat denk ik ook weleens, de zon zien we echt niet iedere dag omdat er soms een dik pak wolken voor zit. En zeker in de wintermaanden kan het weleens tekort schieten waarbij je ook nog eens minder lang de tijd hebt om van de zon te kunnen genieten voordat hij weer onder is. De zon is dus niet altijd voldoende om de benodigde hoeveelheid vitamine D binnen te krijgen.

Dan de voeding, vitamine D zit ook in kleine hoeveelheden in bepaalde voedingsmiddelen. Soms van nature en soms toegevoegd zoals bij halvarine, margarine en bak- en braadproducten en sommige zuivelproducten. Om het extra moeilijk te maken worden er ook vaak meerdere eenheden gebruikt. Daarom voor de duidelijkheid het volgende: 5 mcg = 200 I.E. (dus 10 mcg = 400 I.E. en 20 mcg = 800 I.E.).

*Volgens de Gezondheidsraad krijgen we 2/3 van de benodigde hoeveelheid vitamine D binnen via de aanmaak in de huid en de overige 1/3 via de voeding.

 

Waar zit vitamine D in?

Hieronder kun je zien hoeveel vitamine D er in bepaalde levensmiddelen zit (ervan uitgaande dat de aanbevolen hoeveelheid vitamine D voor de meeste Nederlanders 10 mcg per dag is):

  • Paling (150 gram) = 20 mcg (200%)
  • Bokking (125 gram) = 20 mcg (200%)
  • Zalm (150 gram) = 15 mcg (150%)
  • Forel (150 gram) = 10 mcg (100%)
  • Haring (125 gram) = 10 mcg ( 100%)
  • Tong (125 gram) = 10 mcg (100%)
  • Ansjovis (100 gram) = 3 mcg (30%)
  • Gekookt ei (1 stuk) = 0,8 mcg (8%)
  • Geklopte slagroom ( 15 gram) = 0,8 mcg (8%)
  • Halvarine (voor 1 snee) = 0,4 mcg (4%)

 

Kortom, als jij iemand bent die niet met regelmaat vette vissoorten, margarine of zuivelproducten eet en niet dagelijks 15-30 minuten tussen 11.00 en 15.00 uur buiten komt (met handen en hoofd onbedekt) heb je grotere kans op een tekort aan vitamine D.

Als ik eerlijk ben, ben ik die iemand die hierboven beschreven wordt. En ik denk dat ik zeker niet de enige ben. Sterker nog, ik denk dat de groep mensen die helemaal niet vallen onder één van de risicofactoren schrikbarend klein is. Andere risicofactoren zijn: een donkere of getinte huid, jonger dan 4 jaar, zwanger, bedekte kleding, vrouwen boven de 50 jaar, mannen boven de 70 jaar.

 

Wat kun je dan doen?

Bedenk eerst bij jezelf of je ook onder één (of meerdere) risicofactoren valt. Als je een vermoeden hebt dat je te weinig vitamine D opneemt en/of binnenkrijgt kun je dit navragen bij de diëtist (neem meteen contact op). Ook kun je eerst deze vitamine D test doen van het Vitamine Informatie Bureau om een indruk te krijgen of je misschien een aanvulling nodig hebt. Wanneer je denkt dat je een ernstig tekort hebt kun je dit ook bij de huisarts laten testen.

 

Voedingsadviezen bij een vitamine D tekort

Heb je na het lezen van bovenstaande informatie vragen over vitamine D en of je wel voldoende binnen krijgen? Zijn er dingen niet duidelijk geworden? Of wil je meer informatie over begeleiding door de online diëtist? Neem dan hier contact op en stel je vragen. De online diëtist van About Health helpt je graag verder!

 

Handige links en gebruikte bronnen:

Gezondheidsraad; Evaluatie van de voedingsnormen voor vitamine D

Recommended Posts

Plaats een reactie

Contact

Krijg vrijblijvend informatie over de mogelijkheden of stel hier je vraag.

Not readable? Change text. captcha txt