Pindakaas, je wilt niet meer zonder!

 In Ook interessant

Pindakaas,

wie kent het niet. Die heerlijke romige smeerbare ‘pasta’ met zijn overheersende geur en heerlijke smeuïge smaak. Je houdt ervan of je haat het. Pindakaas heb je in verschillende soorten, denk aan creamy, met stukjes noot of eventueel light (wat ik erg misleidend vind; een paar kcal minder, minder goede vetten en een berg vol suiker erbij). Wacht even! Een nieuwe update. Er bestaat nu ook pindakaas light zonder toegevoegde suikers (om maar mee te gaan met de ‘zonder suiker toegevoegd’ trend). Deze is dan weer beter dan de suikervariant. Er zitten dus grote verschillen in de ingrediënten. Kijk daar altijd goed naar!

 

Zelf was ik altijd een enorme fan van de échte Calvé, met stukjes noot natuurlijk. Helaas krijg je bij dit product extra suikers cadeau. Jammer vind ik dat, want dat is niet nodig. Er zat niks anders op dan verder kijken. Gelukkig zijn er nog zat andere merken op de markt waarbij je gewoon een pot met echte pindakaas krijgt, zonder onnodige toevoegingen. Het meest verantwoord vind ik de pindakaas met niks anders dan pinda’s. Deze is wel erg vloeibaar, daar moet je even aan wennen. Maar nét zo lekker! Tip: als er olie bovenop de pindakaas drijft kun je dit afgieten of de pindakaas even goed roeren zodat het weer één geheel is.

Tips bij het kopen van échte pindakaas:
– Kijk naar de ingrediënten, er hoeft in principe niks anders in te zitten dan pinda’s (dus weg met die conserveringsmiddelen, stabilisatoren, zout en suiker!)
– Met stukjes noot (persoonlijke voorkeur)
– Fairtrade of biologisch voor bewuste keuzes (let op! kijk alsnog of het zonder onnodige toevoegingen is)

 

Een paar feiten over pinda(kaas):

Dagelijks een portie pindakaas als beleg draagt bij aan je dagelijkse portie noten die je nodig hebt (volgens de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum), daarnaast verzadigd het ook goed.

Pindakaas is ook lekker te gebruiken op andere momenten van de dag. Smeer het bijvoorbeeld op stukjes appel of banaan. Of maak een heerlijke mueslireep met banaan, havermout en pindakaas.

Pinda’s zijn eigenlijk geen noten. Van oorsprong valt de pinda onder de peulvruchten, net als de linzen, bonen en doperwten. Ook groeien pinda’s onder de grond, ipv aan een boom of struik.

Naast de vele vetten bevatten pinda’s ook veel eiwitten en oplosbare en onoplosbare vezels.

Pinda’s bevatten veel onverzadigde vetten. Deze verzadigen goed en hebben een gunstige invloed op het cholesterolgehalte in je lichaam. Hiermee beschermt het tegen hart- en vaatziekten (mits je een pindakaas kiest zonder toegevoegd zout).

Pinda’s bevatten waardevolle mineralen zoals magnesium, zink, selenium en koper. Daarnaast zitten er ook B-vitamines, foliumzuur en vitamine E in.

(Zelfgemaakte) pindakaas kun je het beste in de koelkast bewaren. In het donker blijven de vitamines beter behouden en vertraagt de ontmenging van olie.

Pindakaas die niet ontmengt (zoals de A-merken in de supermarkt), bevat gehydrogeneerde plantaardige olie of emulgeermiddelen. Gehydrogeneerde oliën bevatten transvetzuren die slecht zijn voor het hart en bloedvaten.

Pindakaas (zonder toegevoegd suiker) heeft geen negatieve effecten op het gebit omdat het geen zuren vormt.

Ondanks alle positieve effecten van pindakaas blijft het wel een product met veel vetten, en dus veel calorieën (energie). Overdrijf het daarom niet. Smeer een dunne laag en varieer met andere soorten beleg. Als je het bijvoorbeeld ook met fruit of in een bakproduct verwerkt, kun je die dag beter ander beleg nemen dan pindakaas.

Ongeveer 1 op de 200 mensen is allergisch voor pinda’s. Mogelijke (fatale) reacties kunnen al ontstaan bij hele kleine hoeveelheden of zelfs door ze aan te raken of de geur op te snuiven. Mensen die een hoog risico lopen doen er daarom verstandig aan altijd een injectie-pen bij zich te hebben. Daarnaast wordt aanbevolen pinda’s te vermijden door zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven en kinderen onder de drie jaar (die een ouder hebben die astma, eczeem of hooikoorts heeft).

 

Kortom

Pindakaas is een onmisbaar product in je voeding (behalve als je een pinda-allergie hebt). Geniet, varieer en geniet nog meer.

 

Gebruikte en interessante bronnen:

Alle informatie over pindakaas kun je gewoon op je eigen pindakaaspot vinden. De ingrediënten, voedingswaarde en meer. Check het etiket op jouw pindakaas eens, wat zit erin?

Recommended Posts

Plaats een reactie

Contact

Krijg vrijblijvend informatie over de mogelijkheden of stel hier je vraag.

Not readable? Change text. captcha txt