Eten of weggooien? Feiten over TGT en THT!

 In Ook interessant

Het is etenstijd, je maakt voor jezelf een broodje klaar met kaas en kipfilet, aangevuld met wat sla, tomaat en komkommer. Een glaasje melk erbij en een heerlijk warm kopje thee. Je ziet dat de kipfilet over de datum is en vraagt je af of het nog verstandig is om het te eten. En ook de sticker op de komkommer geeft aan dat de houdbaarheidsdatum overschreden is. Zo erg kan dat niet zijn toch? En terwijl je al denkend een slokje neemt van je melk proef je dat er ineens stukjes tussen zitten die er normaal niet in zitten. Raar genoeg is deze niet over de datum, kun je het nou wel of niet drinken?

Bovenstaande maaltijd is waarschijnlijk erg onrealistisch, maar wel met keuzes en gedachten die iedereen weleens heeft. Duidelijk is dat deze persoon onvoldoende de houdbaarheidsdatum van de producten in de gaten houdt waardoor deze over de datum raken. Daarnaast hoeven veel producten niet meteen weggegooid te worden als de houdbaarheidsdatum op de verpakking is verstreken. Groente en fruit hebben in de meeste gevallen niet eens een datum, en als deze er wel op zit, kun je alsnog het beste met je neus en ogen beoordelen of het nog te eten is. Als we niet zomaar alles zouden weggooien wanneer de datum voorbij is kunnen we heel veel voedselverspilling voorkomen. Aan de andere kant zijn er bepaalde (verse) producten die je beter niet meer kunt consumeren na de houdbaarheidsdatum. Deze producten moeten meestal in de koelkast bewaard worden en zijn zeer bederfelijk. Dit zijn producten zoals gesneden groenten, vlees en verse vis. Tenslotte kan het altijd voorkomen dat een product bederft voordat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Dit kan bijvoorbeeld door een fout in het bereidingsproces, verkeerde opslag of doordat de verpakking open is. Vertrouw op deze momenten je eigen beoordelingsvermogen. Bedorven is bedorven, dan moet je het niet meer consumeren.

 

Bewaaradvies en houdbaarheidsdatum

De houdbaarheidsdatum geeft aan tot wanneer je een product kunt bewaren. Ook staat op de verpakking hoe je het product het beste kunt bewaren, zoals ‘droog en koel bewaren’ of ‘gekoeld bewaren’ (ja bekijk die verpakking maar eens goed!). De houdbaarheidsdatum geldt alleen als het product ongeopend en op de aanbevolen manier bewaart wordt.

 

Je kunt twee soorten houdbaarheidsdatum vinden op de verpakking. De THT en de TGT:

THT-datum: staat voor ‘ten minste houdbaar tot’ en betekent dat de fabrikant garandeert dat het product tot die datum van goede kwaliteit is. Na die datum kan de kwaliteit van het product minder worden. De THT-datum vind je op min- der bederfelijke producten zoals groente in blik, koekjes en meel. Je kunt deze producten vaak nog gewoon eten als ze over de datum zijn.

TGT-datum: staat voor ‘te gebruiken tot’ en betekent dat je dit product tot en met die datum kunt eten. Daarna kun je het beter weggooien. De TGT-datum staat op producten die snel bederven zoals vlees, vis, kip en voorgesneden groenten.

 

 

  Waar staat het voor? Op welke producten? Na de datum gebruiken?
TGT De ‘Te gebruiken tot’-datum geeft aan tot aan welke datum het voedsel veilig gebruikt mag worden. De vermelding ‘Te gebruiken tot’ komt voor op zeer bederfelijke voedings- middelen, zoals verse vis, vers gehakt vlees etc. Nee!
Door het voedsel kort na aankoop in te vriezen kun je de houdbaarheid verlengen tot na de TGT.
THT De ‘Ten minste houdbaar tot’-datum geeft aan tot aan welke datum het voedsel de juiste kwaliteit behoudt.

 

De vermelding ‘Ten minste houdbaar tot’ komt voor op een uitgebreide reeks van gekoelde, ingevroren, gedroogde (pasta, rijst), in- geblikte en andere voedings- middelen (plantaardige olie, chocolade etc.). Ja, als de verpakking onbeschadigd is en/of de aanblik, de geur en de smaak van het voedsel goed zijn.

 

 

Producten die kunnen bederven hebben verplicht een houdbaarheidsdatum nodig. Dit geldt voor de meeste levensmiddelen. Daarnaast bestaan er levensmiddelen die geen verplichte houdbaarheidsdatum nodig hebben. Bij deze producten kun je zelf de kwaliteit controleren door het uiterlijk, de geur en smaak te beoordelen. Dit geldt voor de volgende levensmiddelen:
– verse en ongesneden groenten, fruit en aardappelen
– vers brood en andere banketwaren die op dezelfde dag gegeten worden
– wijn en alcoholische dranken met meer dan 10% alcohol
– azijn
– keukenzout
– suiker en suikerwerk zoals snoep
– kauwgom

 

Lees hier de flyer van het Voedingscentrum over verstandig kopen, koken en bereiden van voedsel.

 

Gebruikte en interessante bronnen:

Voedingscentrum; houdbaarheidsdatum

Recommended Posts
Reacties
  • Theron
    Beantwoorden

    Dit is nou informatie waar ik wat aan heb!

Plaats een reactie

Contact

Krijg vrijblijvend informatie over de mogelijkheden of stel hier je vraag.

Not readable? Change text. captcha txt