MyFitnessPal

 In Apps

Ken jij hem al? De MyFitnessPal app… Dit is dé app die je kan helpen meer overzicht te krijgen in je dagelijkse energieverbruik- en inname. Ik maak hier geen reclame, maar schrijf dit verhaal puur uit eigen ervaringen. Als diëtist moet je natuurlijk ook leren wat er allemaal in je voeding zit. Hoeveel energie het levert en welke macro- en micronutriënten erin zitten. Welke voedingskeuzes er gemaakt kunnen worden en hoe je op een ‘goede’ manier kunt afvallen (dus niet crashdiëten).

Uiteindelijk kun je je afvragen waarom ik een app aanbeveel die een deel van mijn taken als diëtist kan overnemen. Er zit een belangrijke en onzelfzuchtige reden achter. Als diëtist is het mijn doel om onze samenleving te helpen gezonder te worden en te blijven via voeding. Om dat te bereiken zijn er dus veel zelfhulpmogelijkheden, maar niet allemaal zijn even effectief. Deze aanbeveling is geschreven om te helpen bij het maken van een goede keuze. Ik vind dat de MyFitnessPal app goed doet waar het voor ontworpen is en het kan zeker helpen bij het krijgen van meer inzicht in het dagelijkse energieverbruik en -inname.

 

Wat de app mogelijk maakt

Enkele waardevolle functies van de app is het overzichtelijk weergeven van je dag- en weekinname. Je kunt direct zien hoeveel je op een dag binnen krijgt en in welke verhoudingen (koolhydraten, vetten en eiwitten). Daarnaast kun je je doelen instellen (bijvoorbeeld 5 kg afvallen in 3 maanden) en berekent de app met enkele lichamelijke gegevens wat je dagelijkse energie-inname zou zijn. Verder kun je ook maaltijden en recepten opslaan zodat je deze sneller terug kunt vinden (veel mensen eten toch vaak hetzelfde). En als je weleens vergeet je voeding in te voeren kun je instellen dat je via meldingen herinnerd wordt. Nog een handige functie is het koppelen van andere apps en apparaten zodat niet alleen je voeding, maar ook je beweging automatisch bijgehouden wordt. Je gewicht is tenslotte de balans tussen je energie-inname en verbruik. Om het gebruik van de app nog leuker te maken kun je connecties maken met anderen en elkaar op die manier blijven stimuleren gezonder te eten en de doelen te behalen. 

 

De pluspunten op een rijtje:
– overzichtelijke weergave van je dag- en weekinname
– duidelijke verhoudingen van koolhydraten, vetten en eiwitten zichtbaar
– invoering van de eigen gezondheidsdoelen
– opslaan van maaltijden en recepten
– herinneringen
– koppelen van apps en apparaten
– connecties maken met anderen

De nadelen (eigenlijk de enige die ik kan opmerken):
– de reclame tussendoor en het verkopen van een premium account

 

Belangrijk!

Wel wil ik erbij vermelden dat bij alle gevallen van rapportage (zowel op papier, online of welke app dan ook), in de meeste gevallen sprake is van onderrapportage. Als je bij de diëtist in de praktijk je voeding bespreekt wordt daar direct rekening mee gehouden, maar als je het zelf bijhoud wordt er dus letterlijk gerekend wat jij invoert. Je kunt nog zo je best doen om iedere druppel of kruimel te noteren, in de meeste gevallen mis je toch enkele hoeveelheden. Denk bijvoorbeeld aan olie of boter bij het bakken of in de salade, en kant-en-klare maaltijden waarvan je niet precies weet wat er allemaal in zit.  In veel gevallen zal je energie-inname dus lager lijken dan dat deze in werkelijkheid is. Dat is in principe geen probleem, zolang je je hier maar van bewust bent. Houdt er dus rekening mee dat er een bepaalde hoeveelheid kcal meer binnen is gekomen dan dat je genoteerd hebt. Het kan daarom gebeuren dat je bijvoorbeeld wilt afvallen en een lagere energie-inname hebt dan je energiebehoefte, maar dat er toch geen gram van de weegschaal af gaat.

 

Heb je zelf al meerdere voedings-apps geprobeerd en lukt het je ook niet om gezonder te leren eten met deze app? Dan is persoonlijke begeleiding misschien iets voor jou. Via de online About Health methode leer je meer over je eigen voeding via zelfmanagement (bijhouden van je voeding en gezondheid) en word je daarbij begeleid en gestimuleerd door de online diëtist. Lees hier meer over de mogelijkheden.

 

Heb je zelf nog een interessant en waardevolle app om je voeding en/of gezondheid in bij te houden? Laat dat dan weten in een reactie hieronder.

Recommended Posts

Plaats een reactie

Contact

Krijg vrijblijvend informatie over de mogelijkheden of stel hier je vraag.

Not readable? Change text. captcha txt