Met deze apps vergeet jij niet meer te drinken

 In Apps

Voldoende drinken is een van de belangrijkste dingen om in leven te blijven. Als je geen geen vocht binnen krijgt zal je lichaam het binnen 3 tot maximaal 7 dagen opgeven. De hoeveelheid vocht die je nodig hebt is afhankelijk van je dagelijkse verliezen. Denk bijvoorbeeld aan urine, zweet, adem en ontlasting. Deze verliezen moeten iedere dag weer aangevuld worden. Dat is de hoeveelheid vocht die je dagelijks nodig hebt en komt gemiddeld neer op 1,5 tot 2 liter. In principe tellen alle vloeistoffen mee zoals water, thee, koffie, melk, frisdranken en zelfs soep. Veel levensmiddelen bevatten ook redelijk wat vocht zoals komkommer, druiven en tomaten. Deze hoeveelheden dragen echter in het totaalplaatje niet veel bij dus worden ze niet meegenomen bij de 1,5 tot 2 liter vocht die je nodig hebt.

 

Water is saai

Nee! Water is niet saai. Vroeger vond ik water ook saai. Ik dronk amper ‘normaal’ water. Het moest altijd een smaakje hebben anders was het zo saai en niet lekker. Geloof me, daaraan kun je wennen. Natuurlijk kun je er altijd een lekker smaakje aan geven door er bijvoorbeeld wat citroen, munt, limoen, aardbeien, komkommer, sinaasappel etc. bij toe doen. Maar er is echt helemaal niks mis met puur water, het is juist heerlijk verfrissend. Daarnaast heeft het zo ontzettend veel voordelen. Er is niks gezonder dan water (mits je niet overdrijft natuurlijk). En denk eens bij jezelf, één glaasje frisdrank van 250 ml bevat zo’n 100 kcal. Stel je zou je dagelijks vochtinname van 2 liter halen uit enkel en alleen frisdrank. Dan krijg je alleen al 800 kcal binnen via drinken. Dat is ongeveer 40% van je dagelijkse energie-inname, en dan heb je amper belangrijke voedingsstoffen binnen gekregen. Daarnaast kun je water ten alle tijden gewoon uit de kraan halen en hoeft het je geen cent te kosten.

Ben je wel een frisdrank of sap drinker? Houd dan eens een maand bij hoeveel andere dranken dan water (of thee en koffie) je drinkt, hoeveel extra kcal je daarmee binnen krijgt en hoeveel geld je eraan kwijt bent.

Ben je al een stap verder en heb je jezelf aangeleerd vooral water te drinken? Goed zo, ga zo door! De volgende stap is leren voldoende te drinken. Ken je het gevoel dat je een droge mond hebt en ontzettend verlangt naar water (of een andere vloeistof)? Ja, dan ben je eigenlijk al uitgedroogd. Het klinkt misschien apart, want dorst hebben is toch niet erg? Maar juist het merken dat je dorst hebt is al een signaal van je lichaam dat het te weinig vocht krijgt. Via deze signalen word jij je daar bewust van en ga je wat drinken. Om je lichaam gehydrateerd te houden moet je dus voldoende en regelmatig blijven drinken. En dat kan nog weleens lastig zijn. Je kunt jezelf op tal van manieren eraan herinneren te blijven drinken, een van die manieren is een water-app. Via de app kun je bijhouden hoeveel je al hebt gedronken en zie je meteen hoeveel je nog zou moeten drinken. Daarnaast krijg je handige meldingen die je eraan helpen herinneren te blijven drinken.

 

Dé water reminder

Ik heb verschillende apps geprobeerd en gekeken welke het fijnst werkt voor mij. Uiteindelijk was er een app die mij perfect hielp herinneren iets te drinken en waar ik het eenvoudigst mijn vocht-inname kon invoeren. Daarnaast was er nog een andere app die het via een hele leuke manier interessant maakte om met je vocht-inname bezig te zijn. Door er een doel aan te hangen helpt het je te blijven werken aan voldoende vocht. Ik denk dat dat een hele effectieve manier is om mensen te stimuleren met gezonde gewoontes bezig te zijn.

 

‘Mijn water’

Met deze app kun je op een hele eenvoudige manier je vocht-inname bijhouden. Je klikt op ‘een drankje toevoegen’, kiest het drankje wat je neemt en kunt eventueel ook nog de hoeveelheid aanpassen. Niet ieder glas is hetzelfde natuurlijk. Als je regelmatig vergeet te drinken kun je een handige reminder instellen die je zo vaak herinnert als je wilt, en via een weekweergave kun je ook direct zien hoe jouw vocht-inname over verschillende dagen is geweest. Doordat je bij de eerste keer opstarten aangeeft of je een man of vrouw bent, hoe zwaar je ongeveer bent en of je traint of niet, berekent de app (ongeveer) de vocht-inname die je minimaal nodig hebt. Deze kun je altijd zelf nog aanpassen. Als je vervolgens een drankje toevoegt laat de app zien op hoeveel % je zit van je dagelijkse inname. En wat ik een leuk detail vond was het water in je scherm wat steeds verder opliep en wat mee beweegt als je je scherm beweegt (waarschijnlijk moeilijk te begrijpen zo, dus probeer het zelf uit!).

Wat ik wel een klein nadeel vind is dat je voor ‘extra’ functionaliteiten het premium account moet aanschaffen. Zo kun je bijvoorbeeld bij het gratis account enkel kiezen uit water, thee en koffie (maar hé, dat zijn toevallig de dranken die je het beste kunt drinken voor je gezondheid).

 

Kortom: een echte aanrader!

 

 

‘Plant Nanny’

Een andere app die ik erg handig vond was de Plant Nanny app. Het doel van de app is het laten groeien van plantjes door voldoende water te drinken. Je stelt in hoeveel vocht je ongeveer nodig hebt en kunt ook hier met reminders herinnerd worden om iets te drinken. Daarnaast geeft de app ook een getal aan in de hoek van je app met de hoeveelheid glazen die je nog moet drinken. Als je dagelijks voldoende drinkt ontvang je zaadjes voor nieuwe plantjes en kun je ze stap voor stap laten groeien. Drink je niet voldoende, dan zal je plantje dood gaan. En dat wil natuurlijk niemand.

 

Moet jij nog overtuigd worden waarom water zo belangrijk is? Lees dan hier meer over de waardevolle factor van water en beslis zelf of jij je keuzes wilt aanpassen. Ook kun je er vele tips vinden om meer water te drinken als je vaak vergeet te drinken. Echt een aanrader!

 

Ken jij nog interessante water reminders?

Laat dan een reactie achter in de reacties hieronder of laat het hier weten.

Recommended Posts
Showing 2 Reacties
 • Fleur
  Beantwoorden

  Bij plant nanny kan je verschillende “bekers” aanmaken met verschillende hoeveelheden die steeds met 50 ml oplopen tot 1 liter… dus kan je gewoon veranderen hoeveel ml je hebt gedronken

  • Tessa Vellema
   Beantwoorden

   Bedankt voor de update, heel fijn om te weten. Het is in het artikel aangepast, ik kan dus op dit moment geen nadelen benoemen bij de plant Nanny app. Vooral het laten groeien van iets is een sterke motiverende factor om ermee bezig te blijven.

Plaats een reactie

Contact

Krijg vrijblijvend informatie over de mogelijkheden of stel hier je vraag.

Not readable? Change text. captcha txt