Do’s en dont’s van handen wassen!

 In Ook interessant

Als je zou zien hoe vies je handen eigenlijk zijn zou je niks meer durven aanraken.

Je ziet ze misschien niet, maar overal waar je kijkt en alles wat je aanraakt zitten bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers. Als deze in je eten, en via je eten in je lichaam komen, kun je besmet raken en ziek worden. Handgrepen, deurklinken, lichtschakelaars, stoelen, telefoons, waskranen etc. Dagelijks raak je duizenden dingen aan. De ziekmakers op jouw handen draag je daarbij over aan het voorwerp wat je aanraakt. Een moment later raakt iemand anders dat voorwerp aan en neemt zo de ziekmakers over die erop zaten en de volgende doet hetzelfde.

Denk eens aan het volgende; je gaat met het openbaar vervoer naar je werk of school. Je neemt eerst de bus die een beetje vol zit. Daarom moet je staan, en houd je je vast aan de armleuning van een stoel of een handvat wat aan het plafond hangt. Je wilt namelijk niet vallen. Vervolgens stap je van de bus over op de trein. Deze vertrekt helaas net voor je neus en je moet een kwartier wachten. Je ziet een vrij bankje in een dichte ruimte. Je duwt met je handen de deur open en gaat zitten. Als de volgende trein komt druk je op de knop van de trein zodat de deuren open gaan. Ook daar is het helaas weer druk waardoor je bij de trap komt te staan. Omdat je daar ongeveer 20 minuten moet staan houd je je vast aan de armleuning voor wat stevigheid. Op je werk of school aangekomen neem je de lift (je klikt op de juiste verdieping), of de trap (houd de armleuning vast) en doe je de deur van de ruimte open waar je naartoe moet. Ook ga je die dag waarschijnlijk wel een keer naar de wc en raak je tal van dingen aan die vele andere mensen ook hebben aangeraakt. En ga zo maar door…

Hoeveel andere mensen zouden alles, wat je alleen al op die morgen hebt aangeraakt, ook al eens aangeraakt hebben. En wat zouden deze mensen daarvoor al aangeraakt hebben. Hoe vaak zouden de dingen die jullie allemaal aanraken goed ontsmet worden? Om besmetting van schadelijke ziekteverwekkers zo veel mogelijk te beperken, moet je met regelmaat je handen wassen. Zeker wanneer je in contact komt met eten of dingen die schadelijke bacteriën kunnen bevatten.

 

Hoe vaak was jij je handen?

Je zou enorm schrikken wanneer je hoort hoe weinig mensen eigenlijk hun handen wassen. Zelfs na een wc-bezoek even de handen goed inzepen laten veel mensen zitten. Je ziet de bacteriën niet en denkt misschien dat even je handen nat maken wel voldoende is. Helaas krijg je daarmee je handen echt niet schoon. Als je vervolgens je boterhammetje gaat eten komen de bacteriën die op je handen zitten op je eten, en zo ook in je lichaam. Het is dus belangrijk om je handen te wassen, maar het is nog belangrijker om je handen goed te wassen.

 

Hoe was je goed je handen?

De beste manier om je handen te wassen is:

  • Was je handen onder stromend water.
  • Gebruik hierbij vloeibaar zeep.
  • Wrijf de zeep over de hele hand, ook tussen de vingers en onder de nagels (zie het figuur hieronder).
  • Spoel je handen goed af.
  • Droog je handen aan een droge, schone handdoek of aan een papieren wegwerphanddoek.

 

 

Wanneer je je handen gaat afdrogen zijn papieren wegwerpdoekjes het meest hygiënisch. Ook moet je rekening houden met ringen aan je vingers. Onder de ringen kunnen zich bacteriën ophopen, ook wanneer je goed je handen wast. Doe deze dus het beste af wanneer je je handen gaat wassen.

Als je geen stromend water tot je beschikking hebt is het gebruik van desinfecterende handgel op alcoholbasis een prima alternatief. Als je echter zichtbaar vuil op je handen hebt, kun je deze het beste vooraf met wat water (bijvoorbeeld uit een flesje) schoonmaken. Daarna kan de desinfecterende handgel de ziekmakers wegwerken.

 

Do’s en don’ts

Do
Raak nadat je je handen hebt ingezeept en afgespoeld de kraan niet meer aan (deze heb je immers met vieze handen aangeraakt). Doe de kraan (indien mogelijk) weer dicht met je arm of een schoon doekje. Kranen met een sensor zijn wat betreft hygiëne het beste.

Don’t
Alles schoonmaken heeft geen zin. Je kunt je handen en alle dingen in je omgeving zo vaak schoonmaken als je wilt, maar je kunt zo nooit helemaal schoon houden. Je gebruikt je handen voor vrijwel alles wat je vastpakt of aanraakt. Moet je na iedere aanraking weer gaan schoonmaken? Wel is het verstandig om voorwerpen die veel mensen aanraken regelmatig met schoonmaakmiddel schoon te maken.

Do
Niet aan je ogen, neus of mond zitten. Dat je bacteriën, virussen en andere ziekmakende stoffen aan je handen krijgt is onvermijdelijk, maar relatief onschadelijk. Op het moment dat deze stoffen je lichaam binnen komen krijgen ze echter wel de mogelijkheid om je ziek te maken. Vermijd daarom zo veel mogelijk het contact van je handen met je ogen neus of mond. Als je wel contact maakt met deze gebieden kun je het beste je handen eerst goed schoonmaken.

Don’t
Om je handen schoon te krijgen hoef je niet per se speciale of desinfecterende zeep te gebruiken. In principe is iedere soort zeep (vloeibaar en vast) goed. Wel is het belangrijk dat alle delen van je hand (ook onder de nagels en tussen je vingers) goed ingezeept en afgespoeld worden.

Do
Dat je moet hoesten of niezen kan gebeuren. Wel worden er duizenden bacteriën met een enorme snelheid rondgestrooid. Als je netjes met je hand of arm voor je mond hoest of niest komen deze dus op jezelf terecht. Logisch dat je dat liever hebt dan dat je andere mensen onder hoest of niest. Echter als je je handen vervolgens niet wast, verspreid je de bacteriën en ziekmakende stoffen alsnog wanneer je voorwerpen pakt en aanraakt. Ook na het snuiten van je neus (met een zakdoekje) is het verstandig om je handen te wassen.

Don’t
Even snel je handen natmaken, een beetje zeep erbij, en afspoelen maar. Dat is helaas niet voldoende. De zeep heeft de tijd nodig om overal te komen en alle viezigheid met zich mee te nemen. Hoe lang je uiteindelijk je handen wast maakt niet veel uit (minimaal 20 seconden), zolang je je handen maar grondig wast en alles meeneemt.

 

 

Gebruikte en interessante bronnen: 

Dokterdokter, Voedingscentrum

 

BewarenBewaren

Recent Posts

Plaats een reactie

Contact

Krijg vrijblijvend informatie over de mogelijkheden of stel hier je vraag.

Not readable? Change text. captcha txt
privacyverklaring