We slapen steeds minder maar hebben het juist zo hard nodig

 In Leefstijl, Ook interessant

Slapen is een van de belangrijkste tijdsbestedingen

Slapen is een belangrijke manier van ontspannen en herstellen. Ongeveer 1/3 van je dag ben je aan het slapen. Terwijl je slaapt is je lichaam en geest bezig met herstellen van alles wat het die dag te verduren heeft gekregen. Je lichaam wordt weer in balans gebracht, zodat het er de volgende dag weer tegenaan kan. Als je een verstoorde of te korte nachtrust hebt, zal je merken dat je de volgende dag minder lekker in je vel zit. Je kunt je slechter concentreren, bent continu moe en hebt weinig energie. Het is daarom belangrijk om een minimale hoeveelheid slaapuren te krijgen ’s nachts. Als je vroeg op moet staan, ga je dus eerder naar bed. Hoeveel slaapuren je precies nodig hebt is erg persoonlijk. Iedereen heeft daarin andere hoeveelheden slaap nodig. De één kan prima functioneren met zes uur slaap, waarbij een ander minimaal zeven of acht uur nodig heeft.

 

Ontdek hoeveel slaap jij nodig hebt en zorg ervoor dat je deze hoeveelheid ook krijgt. Vooral ritme en regelmaat zijn daarbij belangrijk. Als je de ene dag om één uur naar bed gaat en de volgende dag om tien uur (omdat je bijvoorbeeld de dag erna eerder moet opstaan), is de kans groot dat je dit niet gaat lukken en uren voor je uit ligt te staren voordat je in slaap valt. Houd dus voor iedere dag eenzelfde tijd aan om naar bed te gaan en de volgende dag weer op te staan. Als je dit een tijdje volhoud zal je merken dat je lichaam vanzelf zal aangeven dat het klaar is om naar bed te gaan en kun je zelfs wakker worden voordat je wekker is gegaan. Je lichaam heeft het ritme eigen gemaakt. Dan zal je ook merken dat je meer uitgerust wakker wordt en je dag fitter kunt beginnen.

 

 

Moeite om in slaap te vallen?

Het kan zijn dat je moeite hebt om in slaap te vallen. Dan lig je in bed en lukt het maar niet om de slaap te pakken te krijgen. Zo kun je uren wakker liggen en groeien de frustraties van je verloren tijd en de wekker die binnen enkele uren weer af zal gaan. Ook wanneer je moeite hebt om in slaap te vallen is het belangrijk dat je ritme en regelmaat creëert. Zoals gezegd weet je lichaam dan wanneer het tijd is om te slapen en lukt het je ook eenvoudiger. Zorg er verder voor dat je ’s avonds niet te actief bezig bent, zowel fysiek als mentaal. Leg de telefoon het liefst een uur voordat je naar bed gaat aan de kant en kijk ook geen spannende films meer. Plan je work-out in op een ander moment van je dag en bereid je lichaam voor om naar bed te gaan. Ook kun je het beste fel licht vermijden en bijvoorbeeld de lampen wat zachter draaien. Wanneer er namelijk fel licht in je ogen valt zal de aanmaak van het stofje melatonine verminderd worden. Terwijl dit stofje juist nodig is om in slaap te vallen. Eet ook geen grote maaltijd meer kort voordat je gaat slapen, deze zal namelijk de eerste paar uur na de maaltijd nog verwerkt moeten worden door je lichaam die daardoor actief blijft. Door een vast avondritme te hebben, zoals in bad gaan of douchen, tandenpoetsen, omkleden, spullen klaarleggen voor de volgende dag etc. ben je je lichaam al aan het voorbereiden om naar bed te gaan. Als dit juist dingen zijn die je tegenhouden om naar bed te gaan (omdat je er geen zin in hebt dus blijf je maar tv kijken), kun je deze eerder op de avond al doen, zodat je alleen nog maar in bed hoeft te stappen en kunt slapen.

 

Zorg er verder voor dat je slaapkamer koel en donker is als je gaat slapen. Gebruik je bed het liefst ook alleen voor het slapen of om te vrijen. Als je op andere momenten ook in bed ligt voor andere dingen, zoals lezen of televisiekijken, zal het lichaam in bed liggen niet direct associëren met slapen. Blijf daarom ook niet te lang in bed liggen ’s ochtends (bijvoorbeeld in het weekend), en slaap niet te lang uit. Je lichaam zal dan weer uit het ritme raken. Daarnaast maakt extra veel slaap niet meer uitgerust. Het kan er juist voor zorgen dat je vermoeider wordt en minder energie lijkt te hebben. Zorg er ook voor dat je hersenen kunnen ontspannen. Zit je nog na te denken over de dingen die je die dag hebt gedaan of die je nog moet doen? Schrijf deze dan op zodat je ze voor dat moment uit je gedachten los kunt laten.

 

Voor sommigen kan het ook helpen om de wekker om te draaien, zodat je niet continu de tijd in de gaten blijft houden. En zorg ervoor dat je kamer zo donker mogelijk is. Dus gordijnen die goed afsluiten en overbodige lichtjes van opladers, computer, televisie etc. zoveel mogelijk wegwerken zodat ze je niet kunnen storen. Ook kun je rustgevende muziek aanzetten die je gedachten tot rust laat komen.

 

 

Leg de nadruk niet te erg op slapen

Het is begrijpelijk dat je graag wilt slapen als het tijd is om naar bed te gaan, maar door te veel de nadruk te leggen op direct in slaap vallen weerhoud je je hoofd ervan om te ontspannen. Het kan helpen door meditatie toe te passen om je hoofd leeg te maken. En geef het wat tijd, zoals hierboven beschreven, moet je lichaam en hoofd wennen aan het ritme. Als het deze eenmaal gevonden heeft zal het proces van slapen en opstaan veel prettiger en rustiger verlopen.

 

Pas de bovenstaande tips toe en ontdek wat voor jou het meest effectief is. Als het je toch niet lukt, kan de oorzaak van je onrust ergens anders liggen. Met de drukte en haast die we in onze huidige samenleving ervaren, kan stress zomaar een belangrijke reden zijn voor jouw slaapproblemen. Werk hier eerst aan, dan zal je merken dat slapen vanzelf beter zal gaan.

Recommended Posts

Plaats een reactie

Contact

Krijg vrijblijvend informatie over de mogelijkheden of stel hier je vraag.

Not readable? Change text. captcha txt